Home / Resultaten / Living Labs / Verslag living lab #9

 

20170425_153449Het negende living lab dat bij JHK Architecten in Utrecht plaatsvond, stond in het teken van het stappenplan voor waardecreatie. Eerst werd er teruggeblikt op de resultaten van de afgelopen tijd, en werd een vooruitzicht gegeven op de activiteiten voor het aankomende jaar. Op dit moment is het team van futurA bezig om de theoretische modellen en resultaten te vertalen naar instrumenten die de praktijk kan gebruiken. Er zijn drie onderdelen waaraan gewerkt wordt:

  • Aandachtspunten en aanbevelingen bij verschillende rollen;
  • Tool voor strategische besluitvorming;
  • Inspirerende voorbeelden vanuit verschillende voorbeelden.

De focus van het negende living lab lag op de laatste twee punten. De tool voor strategische besluitvorming bestaat uit een aantal stappen waarin drie belangrijke elementen naar voor komen:

  • Waardepropositie; dit gaat over wat de architect de klant wilt aanbieden;
  • Waardecreatie; dit gaat over wat de architect wilt realiseren;
  • Waardetoe-eigening; dit gaat over de eigen doelen en de financiën van de architect.

Twee voorbeelden werden gepresenteerd om de waarde van het stappenplan te demonstreren aan de aanwezigen. Door Marina Bos-de Vos werd eerst het ingevulde model voor het Ministerie van Financiën in Den Haag gepresenteerd. Hiervoor was met Jeroen van Schooten een interview afgenomen. Het ministerie is één van de eerste DBFMO-projecten geweest, en uit het model bleek dat daardoor op diverse punten spanning ontstond. In plaats van dat de architect aan de (traditionele) opdrachtgevende kant acteerde, werkte de architect aan de opdrachtnemende kant: voor het consortium.

Het tweede voorbeeld betrof de Koepelgevangenis in Haarlem. Dit project werd op inspirerende wijze gepresenteerd door Thijs Asselbergs, die als architect samen met een aantal particulieren het initiatief heeft genomen om de Koepelgevangenis aan te kopen en om er onder andere een University College in te plaatsen. Het stappenplan maakte hem duidelijk dat hij nog erg op zoek is naar de rol die hij als architect speelt, en over de voor- en nadelen van het werken op vertrouwensbasis in een stichting. Volgens Thijs Asselbergs maakte het invullen van het model hem duidelijk dat ook informele afspraken vooraf goed gedefinieerd moeten worden.

Na de presentaties werd in groepen een plan van eisen voor het stappenplan voor verschillende toepassingsgebieden geschreven en ontworpen. Het doel voor het futurA team was om aan de hand van deze verschillende modellen te bepalen of een aanpassing aan het stappenplan nodig is, en of er één of meerdere versies ontworpen moeten worden. Met de resultaten kan er een goede aansluiting gezocht worden op de wensen van architecten. De aanwezigen gaven naast een korte presentatie over hun plan van eisen en het aangepaste stappenplan ook waardevolle feedback over onder andere de visualisatie van het model en over de waarde van het model als communicatiemiddel.

Naast een groot deel van het futurA consortium was ook de BNA goed vertegenwoordigd. Een aantal architecten van diverse bureaus waren ook aanwezig tijdens het living lab.

FuturA is voornemens om het model een aantal keer in te vullen op basis van bestaande projecten, zodat deze projecten als voorbeeld en inspiratie kunnen dienen voor degenen die het model zelf invullen. Wij zijn daarom op zoek naar architecten(bureaus) die één van hun projecten wilt laten opnemen als voorbeeldproject. Als u geïnteresseerd bent kunt u contact opnemen met futurA@tudelft.nl.