kosten nieuw dak

Een nieuw dak kan nodig zijn vanwege verschillende redenen, zoals lekkage, ouderdom of schoonheidsredenen. Maar de kosten van een dakrenovatie kunnen behoorlijk oplopen, en het is belangrijk om te begrijpen wat deze kosten beïnvloeden. In deze blog lees je de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de kosten van een nieuw dak en krijg je een voorbeeld van enkele kosten

Nieuw dak kosten: materiaal

De kosten van een nieuw dak variëren afhankelijk van factoren die we straks behandelen, maar om je alvast een idee te geven van de gemiddelde prijzen, hebben we hieronder een tabel samengesteld met de kosten per materiaal per vierkante meter.

MateriaalKosten per vierkante meter*
Dakpannen€ 45 – € 65
Leisteen€ 60 – € 90
Metaal€ 70 – € 110
Bitumen€ 50 – € 80

Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelde kosten zijn en dat de uiteindelijke prijs kan variëren afhankelijk van de factoren die je hieronder kan lezen. Via deze link vind je meer prijsinformatie.

Factoren die de prijs van een nieuw dak beïnvloeden

Hieronder vind je enkele factoren die de totaalprijs van een nieuw dak beïnvloeden.

Dakoppervlak

Het dakoppervlak is een van de belangrijkste factoren die de prijs van een dakrenovatie beïnvloeden. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de kosten. Dit komt omdat er meer materiaal nodig is en de installatie meer tijd en arbeid vereist.

Materiaalkeuze

Het type materiaal dat je kiest, heeft ook invloed op de kosten van een dakrenovatie. Sommige materialen zijn duurder dan andere, terwijl sommige materialen duurzamer zijn en langer meegaan.

Voorbeelden van materiaal voor dak zijn:

 • Dakpannen: dit is een van de meest gebruikte materialen voor daken. Dakpannen zijn er in verschillende kleuren en maten. Het is belangrijk om te weten dat niet alle dakpannen geschikt zijn voor alle daken. Laat je daarom altijd goed adviseren door een specialist.
 • Leien: leien zijn duurzamer dan dakpannen en hebben een lange levensduur. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten en geven je huis een moderne uitstraling.
 • Zink: zink is een duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen weersinvloeden. Een zinken dak heeft een strakke uitstraling en past goed bij moderne huizen.
 • Bitumen: vitumen wordt vooral gebruikt voor platte daken. Het is een goedkope oplossing, maar heeft een kortere levensduur dan andere materialen.
 • Riet: rieten daken zijn erg populair en geven je huis een landelijke uitstraling. Riet is een duurzaam materiaal, maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig.

Complexiteit van het dak

De complexiteit van het dak kan ook van invloed zijn op de kosten van een dakrenovatie. Daken met meerdere hoeken, dakramen, schoorstenen en andere obstakels zijn moeilijker en tijdrovender om te renoveren dan eenvoudige daken.

Werkzaamheden

Het soort werkzaamheden dat nodig is om het dak te renoveren, beïnvloedt ook de kosten. Sommige renovaties vereisen bijvoorbeeld alleen het vervangen van dakpannen, terwijl andere renovaties het vervangen van het hele dak kunnen vereisen.

Dakdekker

De keuze voor de dakdekker kan ook van invloed zijn op de kosten van een nieuw dak. Het is belangrijk om meerdere offertes te vergelijken voordat je een dakdekker kiest om ervoor te zorgen dat u de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.

Op het internet vind je een hoop manieren om dakdekkers te vinden. Op deze website vind je bijvoorbeeld een bedrijvengids van dakdekkers in Nederland.

Waarom een nieuw dak plaatsen?

Een nieuw dak plaatsen kan verschillende redenen hebben. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen op een rijtje gezet:

 1. Oude dakbedekking: als de dakbedekking van je huis verouderd is, kan dit leiden tot lekkages en vochtproblemen. Het kan dan nodig zijn om een nieuw dak te plaatsen om verdere schade te voorkomen.
 2. Energiebesparing: een nieuw dak kan bijdragen aan energiebesparing. Door je dak te isoleren, kan je besparen op je energierekening en daarnaast zorgt het voor een aangename temperatuur in huis.
 3. Verandering van uitstraling: een nieuw dak kan de uitstraling van je huis veranderen. Door te kiezen voor een ander materiaal, kleur of vorm kan je je huis een geheel nieuwe look geven.
 4. Waardevermeerdering: een nieuw dak kan ook bijdragen aan de waardevermeerdering van je huis. Een goed onderhouden dak draagt bij aan de waarde van je huis.

Hoe wordt een nieuw dak geplaatst?

Een nieuw dak plaatsen is een specialistische klus en wordt meestal uitbesteed aan een ervaren dakdekker. Hieronder vind je de belangrijkste stappen van het plaatsen van een nieuw dak:

 1. Verwijderen van de oude dakbedekking: de oude dakbedekking wordt verwijderd en het dak wordt geïnspecteerd op eventuele beschadigingen.
 2. Voorbereiden van de onderlaag: de onderlaag van het dak wordt geïnspecteerd en eventueel gerepareerd. Daarna wordt de onderlaag voorbereid op het plaatsen van de nieuwe dakbedekking.
 3. Isoleren van het dak: als het dak nog niet geïsoleerd is, wordt er nu isolatiemateriaal aangebracht.
 4. Plaatsen van de dakbedekking: de nieuwe dakbedekking wordt geplaatst en vastgezet op de onderlaag. Dit kan bijvoorbeeld met dakpannen, leien, zink of riet.
 5. Afwerking: tot slot wordt het dak afgewerkt. Denk hierbij aan het plaatsen van dakgoten, afvoerpijpen en dakramen.