aanbouw ontwerp

Met een aanbouw creëert u extra ruimte om te wonen of werken. Wat kost een aanbouw? In dit artikel gaan we in op de prijzen en mogelijkheden.

Waarom kiezen voor een aanbouw?

Als u niet wilt verhuizen naar een ruimer huis maar toch meer ruimte nodig heeft, dan is aanbouwen wellicht een goede optie. Denk bv. aan een veranda, carport, extra verdieping, praktijkruimte, schuur, tuinhuisje en alles wat daarbij hoort, inclusief fundering en installaties (cv, elektra etc.). Uiteraard met oog voor uw wensen, gebruik van goede materialen en bouwen uit onderhoudsvriendelijke oogpunt. Wanneer u bijvoorbeeld de leefruimte wilt vergroten is het misschien wel mogelijk om de aanbouw in precies dezelfde stijl te laten ontwikkelen als de rest van de woning en aan te laten sluiten bij uw tuin door middel van mooie grote openslaande deuren.

Maar als u toch nog meer woonruimte wilt hebben dan is een aanbouw met een extra verdieping om zo ook nog eens een extra slaapkamer te bouwen een hele goede mogelijkheid. Als u een serre aanbouw in Groningen of Drenthe wilt laten realiseren, heeft u daarbij diverse mogelijkheden: Indien u bijvoorbeeld een bungalow woning heeft, dan zorgt een eerste of tweede verdieping erbij voor veel extra ruimte en biedt dit u veel nieuwe mogelijkheden.

Wanneer je zo je twijfels hebt over de extra ruimte die een garage of aanbouw biedt, kun je overwegen om onder de aanbouw meteen een kelder te laten plaatsen, een prefab kelder bedoelen we dan. Wanneer je een uitbouw wilt laten plaatsen aan je woning, heb je de keuze uit verschillende soorten. Aanbouwen zijn er in veel soorten en maten, denk aan een uitbouw van de keuken, aanbouw van een (dak)terras, uitbouw achterzijde van de woning, aanbouw van een bijkeuken, en dergelijke.

Welke soorten aanbouw zijn er?

Door een aanbouw te laten zetten, heeft u in uw vertrouwde woning – uw absolute thuis – de extra ruimte die u nodig heeft. Je wilt natuurlijk weten wat de mogelijkheden zijn en goed geïnformeerd een geschikt bedrijf vinden voor je nieuwe uitbouw of aanbouw aan huis. Je hebt tal van verschillende soorten aanbouw. We lichten er een aantal voor u uit.

Veranda

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten overkappingen aan huis mogelijk, van een eenvoudige houten veranda tot een moderne aanbouw veranda gecombineerd met serre aanbouw.

Een aanbouw veranda bouwen aan huis kan onder andere in hout en doorschijnende polycarbonaat platen. Houten aanbouw veranda is een stijlvol project aan een bestaande woning met een strakke uitstraling. Het aanbouwen/monteren van een houten veranda aan het bestaande woonhuis.

Een groot voordeel van het aanbouwen van een houten veranda is natuurlijk het feit dat het een aan één gesloten geheel is. U kunt gemakkelijk vanuit de woning onder de overkapping gaan zitten. (dan corrigeren ze delen van de veranda die wel aan de oorspronkelijke aanbouw zitten ook nog eens die niet meetelt) Onze woningen lenen zich gewoon niet, voor dit soort grote aanbouwen, aangezien wij geen ramen hebben in de zijgevel. Door de zeer complete uitvoering van deze veranda, met materialen van de hoogst mogelijke kwaliteit, is een houten overkapping een aanrader voor een ieder die wil genieten van een houten veranda met polycarbonaat tegen een aantrekkelijke prijs.

Materiaal verandaGemiddelde prijs (incl plaatsing)
Hout€4500 – €6000
Kunststof (met aluminium binnenkant)€5500 – €6000
Aluminium €6000 – €6500

Extra verdieping

Verdieping op bestaande aanbouw of uitbouw Een uitbouw heeft meestal een plat dak en is daardoor geschikt om een dakopbouw te plaatsen die weer verbonden wordt met uw woning. Soms is een aanbouw/uitbouw gewoon niet mogelijk, maar is een dakopbouw op je huis de enige manier om extra ruimte in het huis te creëren. Voor het bouwen van een dakopbouw of een extra verdieping heeft u een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een aanbouw (garage, serre), opbouw (extra verdieping), dakkapellen of het (ver)plaatsen van (tussen)wanden.

Een dakopbouw of optopping op uw dak ( dak verhogen ) of garage komt in vele verschillende vormen, waarvan de meest bekende het dakkapel is. Maar ook als er een complete verdieping of een enkele kamer op een huis wordt geplaatst noemen we dit een dakopbouw of opbouw van de woning. Dit is een extra, losstaande ruimte die je tegen je woning aan laat bouwen en lijkt op een uitbouw Denk bij een aanbouw bijvoorbeeld aan de bouw van een serre of veranda aan je huis

Een extra verdieping bijbouwen, ook wel bekend als optopping of dakopbouw, creëert meer ruimte op het bestaande grondoppervlak. Een dakopbouw maakt het mogelijk om je woning snel uit te breiden door je zolder te vergroten of door een extra verdieping te creëren. Een dakopbouw is het bouwen van extra ruimte op het dak van een woning.

Afmetingen opbouwGemiddelde prijs
30M² €18000 – €22000
35M² €20500 – €23000
40M² €23000 – 25000

Garage

U overweegt al jaren een nieuwe garage te laten bouwen aan uw huis? Wanneer je een garage of schuur gaat (ver)bouwen, is het aan te raden om een professional in huis te nemen. Het realiseren van een aanbouw garage voor je woning is in de praktijk een behoorlijk stuk voordeliger dan wanneer het bijvoorbeeld gaat om een bureau, een woonkamer of een keuken.

Wilt u graag weten wat het kost om een nieuwe garage te laten bouwen aan uw woning? Wil je graag een garage of schuur (ver)bouwen en ben je benieuwd wat het gaat kosten om dit door een specialist te laten uitvoeren? Door te kiezen voor de garage aan huis heb je keuze te over wat je met al die extra ruimte gaat doen. Met een garage aanbouwen kies je voor ruimte, meerwaarde en een fijne plek aan het huis.

De garage uitbouw hoeft niet veel te kosten maar zorgt wel voor heel veel ruimte aan huis om de spullen in op te bergen of de auto te stallen. Bij een groeiend gezin of de behoefte aan ruimte voor bijvoorbeeld een hobby is de garage natuurlijk de ideale plek.

Is jouw garage te klein of een extra garage aanbouwen tegen een bestaande woning? Wanneer u een volledige garage wilt aanbouwen dan zijn de gemiddelde kosten tussen de 25.000 en 50.000 euro. Wilt u graag een garage aanbouw laten plaatsen dan is het verstandig een aannemer in de arm te nemen. U kunt dan een garage aan of naast uw huis laten bouwen, maar u kunt ook een bestaande garage uitbreiden.

Meer informatie over de kosten van een aanbouw