serre

Een serre zorgt voor meer leefcomfort. In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden en prijzen van serres.

Wat is een serre?

Een serre is een aanbouw op de begane grond aan een woning, soms vrijstaand, die grotendeels uit glas bestaat. Voor de constructie van serres kunt u gebruik maken van aluminium. We kiezen voor dit materiaal omdat het duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is. Serres (ook wel tuinkamer, woonserre of zelf veranda en overkapping genoemd) staan voor een aanbouw of uitbouw van uw woning.

Er zijn houten, kunststoffen en aluminium serres beschikbaar en deze hebben allen hun eigen charmes en kenmerken. Als laatste zijn er serres in verschillende stijlen en deze keuze maakt u door te kiezen voor een serre die aansluit bij uw eigen smaak en bij de stijl van uw woning. Het geeft u het gehele jaar lang de mogelijkheid van uw tuin te genieten in een ruimte die rustgevend en licht is. Woningen met een serre zijn automatisch aantrekkelijk.

3 soorten serres

De prijs voor een basis tuinserre liggen namelijk een stuk lager dan de luxe variant, en ook het prijsverschil tussen een kunststof en houten serre is vrij groot. Een serre aanbouw (of tuinkamer) in uw woning is een plaats om lekker te relaxen en te genieten van uw tuin. Op het gebied van kleuren is het vaak goed om een wat neutrale kleur te kiezen, zeker als je de serre als multifunctionele ruimte wilt gebruiken.

Wij kunnen serres bouwen van hout, aluminium, glas, staal of een combinatie van deze materialen. Wilt u een serre, aanbouw of uitbouw laten plaatsen? U heeft de keuze uit een kunststof serre, een houten serre of een aluminium serre, alhoewel we het dan meer over een uitbouw hebben dan over een serre.

Houten serre

Als u graag een aanbouw wilt laten plaatsen maar u vind de gemiddelde kosten van het aanbouwen van uw woning te hoog denk er dan eens over na om te kiezen voor een houten uitbouw. Een houten serre heeft wel meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een serre van kunststof. Een houten serre heeft ook meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een aluminium serre. En geef op van welk materiaal de serre moet zijn, of vraag hiervoor gratis advies Kunststof en aluminium zijn onderhoudsarm en een houten serre moet door schilder onderhouden worden

Bij een wat oudere woning met houten kozijnen past een houten serre vaak beter dan een serre van aluminium of kunststof. U heeft wel meer onderhoudskosten aan een houten serre dan bij andere materiaalsoorten. Op de eerste plaats zal het opbouwen van een houten serre meer tijd in beslag nemen en zeker niet goedkoper zijn dan een serre van kunststof.

Met een houten serre met glas geef je daarnaast veel karakter aan je woning. Een moderne serre: moderne serres zijn strak, hebben veel grote glaspartijen en vaak smalle kozijnen. Bij kunststof is het mogelijk om voor een houtlook te gaan, waardoor je de illusie van een origineel houten serre creëert.

In de prijslijst vind je een schatting van de kosten van houten serres inclusief plaatsing in verschillende formaten. Wanneer je het uiterlijk van je woning gaat aanpassen door bijvoorbeeld de kozijnen in een andere kleur te schilderen is het vrijwel onmogelijk om de aluminium of kunststof serre ook van die kleur te voorzien. Een houten serre is relatief duur omdat er behoorlijk wat ‘serre-boeren’ zijn die voor een gunstigere prijs een volledig kunststof of aluminium uitvoering leveren.

Afmeting houten serreGemiddelde prijs incl. plaatsing
10M² €6500 – €7000
15M² €10750 – €12000
20M² €15000 -€16000

Kunststof serre

Serres met kunststof profielen zijn vaak goedkoper dan serres met aluminium profielen. Of wilt u weten wat de aanschafprijs is voor het aanbouwen van een stalen tuinserre met lichtstraat? Wilt u een serre kopen en bent u benieuwd naar het verschil in prijzen tussen een houten en aluminium aanbouw?

Kies je voor de juiste producten en werk je volgens het stappenplan, dan heb je namelijk 10 jaar plezier van die nieuwe kleur op je kunststof kozijnen.

De totale prijs van de aanbouw van een goedkope serre, wordt bepaald door de afmetingen, het aantal arbeidsuren, de materiaalkeuze en extra wensen. De prijs voor een kunststof serre ligt doorgaans lager dan die van houten of aluminium serres. Kunststof serres zijn over het algemeen goedkoper dan houten en aluminium serres.

De kosten in de tabel zullen je waarschijnlijk reeds een goed beeld geven van het standaard prijskaartje waar je rekening mee dient te houden in het geval van een kunststof serre aanbouw, er is echter meer. Het uitbouwen of uitbreiden van je woning door middel van een glazen serre, uitbouw / aanbouw met veel glas blijft onverminderd populair en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Afmetingen kunststof serreGemiddelde prijs incl plaatsing
10M² €9500 – €10500
15M² €14000 – €16000
20M² €18000 – €20000

Aluminium serre

Een onverwarmde serre kun je het beste bouwen met enkel glas als je kosten wilt besparen. Aluminium past goed bij moderne huizen, maar er zijn ook aluminium serres verkrijgbaar met een hout of houtnerf motief. De kosten voor het aanbouwen van een serre zijn mede afhankelijk van de gekozen glassoort.

De prijzen van aluminium serres zijn hoger dan houten serres. Die serre in (meestal) aluminium wordt dan meer als wintertuin gezien en een aanbouw met steen of houten opgebouwd is ‘meer dan alleen glas’.

Bovendien is aluminium flink sterker dan hout, waardoor er minder ondersteuning nodig is en er meer glas in de tuinkamer geplaatst kan worden, met een hogere lichtopbrengst tot gevolg. Een serre aanbouw (of tuinkamer) in uw woning is een plaats om lekker te relaxen en te genieten van uw tuin. Vroeger was de serre een aparte tuinkamer, vaak afgescheiden van de rest van het huis en daarmee een aanbouw in plaats van een uitbouw: de bestaande gevel werd niet weggebroken maar de serre was een extra kamer.

Afmetingen kunststof serre Gemiddelde prijs incl plaatsing
10M² €16000 – €18000
15M² €25500 – €28000
20M² €30000 – €35000

Voor meer informatie over serres verwijzen wij u naar de website Dankersbouw.nl