wat kost een architect?

Benieuwd naar de prijzen van een architect? In dit artikel gaan we in op de kosten en mogelijkheden.

Als je het huis van je dromen wilt bouwen dan zal je in de eerste plaats moeten kunnen rekenen op een goede architect. Als u aan een architect of aannemer vraagt wat kost om een woning te bouwen of verbouwen, dan zal deze antwoorden met de vraag: ‘wat wilt u precies?’ of ‘hoeveel m³ wilt u bouwen?’ De architect kan een ontwerp maken en een materialenlijst samenstellen. Wanneer u ons vraagt, ‘wat kost het om een woning te bouwen of verbouwen?’, dan kunnen wij deze vraag alleen beantwoorden met de vraag: ‘wat wilt u precies?’ of ‘hoeveel m³ wilt u bouwen?’ Als architect kunnen wij in de voorlopige ontwerpfase alleen werken met budgetten die gebaseerd zijn op m³ richtprijzen of elementenbegrotingen.

Architect bij uw nieuwbouw woning

Van plan om een nieuwbouw woning te laten bouwen? Dan komen hier een aantal professionals aan de pas, waarvan een architect er 1 gaat zijn. De architecten en bouwkundig ontwerpers kunnen binnen het duurzaam concept uw woonwensen of werkomgeving vertalen in woningen en gebouwen waarin u zich prettig voelt! Als erkende aannemer zijn wij in staat om uw droomhuis te realiseren tegen verrassend lage kosten Bent u benieuwd naar de kosten en wilt u goedkoop uw huis bouwen?

Zoals we hierboven al hebben vermeld gaan de meeste vragen over de kosten van een nieuw huis bouwen of de kosten van het verbouwen van een huis. De prijzen van prefab nieuwbouwwoningen liggen tussen de 70,000 en 500,000 euro. De bouwkosten, het bouwkavel en het inhuren van de architect zijn de grootste kosten bij het laten bouwen van een woning. Woning bouwen: taken en prijzen van een architect Als je het huis van je dromen wilt bouwen dan zal je in de eerste plaats moeten kunnen rekenen op een goede architect.

Of wil je binnenkort een nieuwbouwhuis laten bouwen en ben je benieuwd wat ervaren architecten voor je kunnen betekenen? Heb je een mooi stuk grond op het oog of een bouwval dat je wilt laten afbreken om er een nieuwbouwhuis te bouwen? Een architect die je woning ontwerpt is slechts een onderdeel van de gehele verbouwing want je kunt bijvoorbeeld ook een binnenhuisarchitect inschakelen om je interieur een stijl te geven die past bij je eigen belevingswereld.

Architect nieuwbouw prijzen

Werkzaamheden architect bij nieuwbouwGemiddelde prijs
Schetsontwerp€1250 – €2000
Bouwtekening€1500 – €2000
Constructieberekeningen€1200 – €1800
EPC berekeningen €250 – €500
MPG berekeningen€250 – €500
Gemiddelde totale kosten architect bij nieuwbouw€4450 – 6800
Bron: https://www.de10beste.nl/architecten/

Architect bij uw aanbouw

Als u eigenlijk nog tevreden bent met uw huidige huis maar wel meer ruimte wilt creëren, dan kan het een goede oplossing zijn om een architect te benaderen om uw huis te verbouwen. Is het een grote verbouwing waarbij je veel bouwkundige kennis nodig hebt dan is het aangeraden om bij het verbouwen van een huis een architect in te schakelen om te garanderen dat de constructies stevig en veilig zijn. Woning bouwen: taken en prijzen van een architect Als je het huis van je dromen wilt bouwen dan zal je in de eerste plaats moeten kunnen rekenen op een goede architect.

Stel dat je van plan bent een nieuw huis of bedrijfspand te laten bouwen, een verdieping op je woning te laten plaatsen of een aanbouw te realiseren. Een architect die je woning ontwerpt is slechts een onderdeel van de gehele verbouwing want je kunt bijvoorbeeld ook een binnenhuisarchitect inschakelen om je interieur een stijl te geven die past bij je eigen belevingswereld. Veel mensen die een grote verbouwing achter de rug hebben of een huis hebben laten bouwen zijn er van overtuigd dat een architect inhuren bespaart op de totale kosten. Het ontwerpen en laten maken van bouwtekeningen door een architectenbureau, mits het bureau de renovatie van uw woning begeleidt.

Bouw alleen vast aan een permanent woonhuis dat geen monument is. Ook voor aanbouwen aan een recreatiewoning of een beschermd stadsgezicht is altijd een vergunning nodig. De kosten voor een aanbouw of uitbouw aan een bestaande woning kunnen aanzienlijk zijn en daarom wil je natuurlijk eerst duidelijkheid over de prijs.

Architect aanbouw prijzen

Werkzaamheden architect bij aanbouwGemiddelde prijs (voor een gemiddelde grootte)
Uittekenen aanbouw€500 – €1000
Ontwerp en bouwaanvraag €1250 – €2000
Ontwerp, bouwaanvraag en bestek €1750 – €2750
Volledig project€10000 – €15000

Architect bij uw zolderrenovatie

Dankzij zolderrenovatie maak je eindelijk optimaal gebruik van deze ruimte door ze te transformeren in een extra slaapkamer, badkamer, hobbyruimte, etc. De zolder renoveren en een nieuwe bestemming geven is dan ook een goed idee. De zolder biedt veel mogelijkheden die lang niet altijd optimaal benut worden. Of het nu om een zolder verbouwen gaat, een zolder renoveren, een dakkapel plaatsen of zelfs een helemaal nieuwe zolder bouwen, wij zijn van alle markten thuis. Wilt u uw zolder verbouwen tot extra slaapkamer of om meer ruimte maken voor een kinderkamer, kantoor, extra werkruimte, praktijk aan huis of praktische hobbykamer?

Een zolder kan je verbouwen tot een extra slaapkamer, een ontspanningsruimte, werkplek of zelfs een studio of dakappartement. Meestal dient deze ruimte als opslag, maar het verbouwen van de zolder levert een kostbaar resultaat op. Een extra slaapkamer op de zolder kan letterlijk de waarde van het huis verhogen. En slapen op zolder is vaak heel stoer, dus daarmee maak je een goede indruk. Door een dakkapel of venster te plaatsen maak je de ruimte al snel erg mooi. Ook bij een zolderrenovatie kunt u een architect inhuren.

Architect zolderrenovatie prijzen

Werkzaamheden architect bij zolderrenovatieGemiddelde prijs
Uittekenen zolder€425 – €500
zolder ontwerp, bouwaanvraag en bestek €2575 – €3050
Volledig project €2800 – €5000

Architect bij uw verbouwing

Je wilt je huis grondig opknappen, renoveren of verbouwen het is dan verstandig om eens te oriënteren naar een goede architect die wat met je plannen kan. Natuurlijk schakel je niet bij elke deur die geplaatst wordt, of bij elk likje verf dat je huis nodig heeft, meteen een aannemer of architect in. Bij grote of meerdere verbouwingsklussen is het echter verstandig de hulp van een specialist in te schakelen. De werkzaamheden van de architect bij het verbouwen van een huis starten bij aanvang van het project altijd met het verzamelen van zaken als bestaande tekeningen, het bestemmingsplan en de welstandsnota.

Als je jouw huis wilt gaan verbouwen of renoveren dan is het goed om een architect in te schakelen. Ook speelt mee of de pandeigenaar de mogelijkheid had om het gebouw te verbouwen met behoud van de essentie van het ontwerp van de architect. Zo zal de architect eerder een beroep kunnen doen op zijn persoonlijkheidsrechten bij een grote ingrijpende verbouwing, dan bij een wijziging die op het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw weinig effect heeft. Wanneer je echter een architectenbureau inschakelt voor het bouwen van een nieuw huis of voor een renovatie, dan ligt de kostprijs een stuk hoger. U ziet mogelijkheden in uw huidige woning en wilt uw huis verbouwen. De kosten van een architect bij een verbouwing lijkt vrij veel op de kosten van een architect bij een zolderrenovatie.

Architect verbouwing prijzen

Werkzaamheden architect bij een verbouwingGemiddelde prijs
Tekening€250 – €500
Verbouwing ontwerp, bouwaanvraag en bestek €3000 – €3500
Volledig project €3500 – €7500

Kosten per fase

Als er al ideeën zijn, blijf tekenen en zoeken, verzamel… dat helpt, en kan er voor zorgen dat met name in de eerste fases werk mogelijk niet nodig is. Daarnaast kunnen er altijd afspraken met aannemers gemaakt worden als een opdrachtgever zelf mee zou willen werken. In het schetsontwerp kunt u al goed zien wat de stijl van de woning of het gebouw gaat worden en kunt u kijken of het in de omgeving past. Architecten + Bouwers ontwerpt en bouwt maatwerk architectuur van hoge kwaliteit voor ambitieuze opdrachtgevers.

Er zijn verschillende fasen waar een architect in zit. Een architectenbureau kan een hele woning ontwerpen en je begeleiden bij de bouw van de woning. Als je een woning wilt gaan bouwen of verbouwen dan is het goed om een architect in te schakelen. Pas wanneer het voorlopig ontwerp officieel is goedgekeurd door de opdrachtgever en er opdracht is gegeven om het verder uit te werken begint de definitieve ontwerpfase.

Fase 1

 • Ontwerp
 • Computeranimaties
 • Afwerkingseisen
 • Contact aannemer

Fase 2

 • vergunningaanvraag
 • bouwbesluiten
 • voorbereidingen
 • onderzoeken

Fase 3

 • definitieve tekeningen
 • offertes
 • selecteren

Fase 4

 • aanbesteden
 • begeleiden van de bouw
 • bewaken kwaliteit

Fase 5

 • sonderingen
 • constructietekeningen
 • (technische) adviezen

Eindfase

 • oplevering

Kosten per fase

Fase architectGemiddelde kosten
Fase 1€1250 – €1750
Fase 2 €3000 – €3750
Fase 3€2250 – €2750
Fase 4 €4500 – €5500
Fase 5 €5250 – €6000
Eindfase€5000

Interessante link